03.05.2023 | 
Ուսանողական, Կրթություն, Գիտություն
ԵՊՀ ՈՒՍԱՆՈՂԻ ՈՒՍՈՒՄՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ՇՆՈՐՀԻՎ ՀԱՅԱՍՏԱՆՈՒՄ ԿԱՐՏԱԴՐՎԻ ԿԱՄԱՄԲԵՐ ՊԱՆԻՐ
ԵՊՀ ՈՒՍԱՆՈՂԻ ՈՒՍՈՒՄՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ՇՆՈՐՀԻՎ ՀԱՅԱՍՏԱՆՈՒՄ ԿԱՐՏԱԴՐՎԻ ԿԱՄԱՄԲԵՐ ՊԱՆԻՐ
ԵՊՀ կենսաբանության ֆակուլտետի ուսանողական խորհրդի նախագահ Ռուզաննա Հարությունյանը, ուսումնասիրելով ամբիոնում մեկուսացրած կաթնաթթվային բակտերիաները, առանձնացրել է նոր շտամներ, որոնց շնորհիվ Հայաստանում հնարավոր կլինի արտադրել կամամբեր պանիր: Ռուզաննայի պատմությունը նպատակներ սահմանելու և ԵՊՀ տված գիտելիքների շնորհիվ դրանց հասնելու մասին է:

Պատմում է ինքը՝ Ռուզաննան...

 

Դպրոցական տարիներին ԵՊՀ ընդունվելն իմ գլխավոր նպատակն էր, թեպետ մասնագիտության ընտրության հարցում երկար եմ մտածել…

 

Տեսնելով կենսաբանության ֆակուլտետի ծավալած գործունեությունը` հասկացա, որ այդտեղ սովորելու դեպքում կունենամ լայն և տարբերվող հեռանկարներ:Համալսարան ընդունվելուց հետո հաստատապես համոզվեցի, որ ԵՊՀ-ն հնարավորությունների լայն հարթակ է, որից օգտվել կարողանալու համար պետք է ունենալ լավագույնին հասնելու ձգտում և հստակ սահմանված նպատակներ: Համալսարանի բարձր նշաձողն ինձ համար խթան դարձավ՝ սահմանելու նոր նպատակներ և քայլ առ քայլ հասնելու դրանց:

 

 

Դեպի նպատակներ տանող ճանապարհին, իհարկե, դժվարություններ եղել են, բայց նման պահերին միշտ գիտակցել եմ, որ սահմանածս նպատակին հասնելն առավել կարևոր է, այդ իսկ պատճառով հեշտությամբ հաղթահարել եմ բոլոր խոչընդոտները:

 

Երկարատև ուսումնասիրություններից հետո հաջողությամբ մշակել եմ կամամբեր պանրի պատրաստման նոր մոդել…

 

Մոդելում օգտագործվել են կենսաբանական կարևոր ակտիվություններ դրսևորող կաթնաթթվային բակտերիաներ, որոնք ունեն մի շարք պրոբիոտիկ հատկություններ: Կամամբեր պանրի պատրաստման նոր մոդելը կիրառելի է նաև ֆունկցիոնալ սննդամթերքի (բնական ծագման այնպիսի սննդամթերքներ, որոնք համակարգված օգտագործման դեպքում դրական ազդեցություն են թողնում մակրոօրգանիզմի օրգան համակարգերի վրա՝ բարելավելով ֆիզիկական և հոգեբանական առողջությունը) պատրաստման ոլորտում: Վերջին շրջանում սննդարդյունաբերության մեջ այդ ուղղությունն ակնհայտ զարգացում է ապրում։

 

Պանրի պատրաստման նոր մոդել ստանալու համար հավաքվել են պանրի ավանդական տեսակներ, ուսումնասիրվել է դրանց միկրոբիոմը, մեկուսացվել են պանիրների նմուշներից կաթնաթթվային բակտերիաների մաքուր կուլտուրաներ, և ուսումնասիրվել դրանց կենսաբանական ակտիվությունները:

 

 

Այս ամենից զատ՝ հետազոտվել են նաև կենսաքիմիայի, մանրէաբանության և կենսատեխնոլոգիայի ամբիոնում պահպանվող կաթնաթթվային բակտերիաների՝ մեկուսացված նոր կուլտուրաների ճնշման ունակությունը, կամամբեր պանրի ստացման համար կիրառվող «Geotrichum candidum և Penicillium candidum» սնկերի աճը: Այնուհետև ստեղծվել են ընտրված կաթնաթթվային բակտերիաների համակցություններ, ուսումնասիրվել մի շարք վիտամինների և իոնների դերը ստացված համակցության հակասնկային ակտիվության վրա: Վերջին փուլում մոդելավորվել է կամամբեր պանրի պատրաստման գործընթացը:

 

Մինչ ուսումնասիրություններ կատարելն էլ գիտակցում էի, որ նշանակալի արդյունքներ եմ գրանցելու. գիտական ղեկավարիս մշտական աջակցությունը, համատեղ հետևողական աշխատանքները կանխորոշում էին դա: 

 

Տեսնելով ոլորտի զարգացումն ու այդ գործում ԵՊՀ դերակատարումը՝ հույս ունեմ, որ իմ գործունեությամբ կնպաստեմ սննդարդյունաբերության բնագավառի զարգացմանը:

 

Մարինե Մկրտչյան

Այլ նորություններ
ՍՈՎՈՐՈՂԻ ԱԿԱԴԵՄԻԱԿԱՆ ՇԱՐԺՈՒՆՈՒԹՅՈՒՆ. ՈՒՂԵՑՈՒՅՑ
Ակադեմիական շարժունությունը ուսանելու, հետազոտություններ կատարելու կամ որակավորումը բարձրացնելու նպատակով բուհի ներսում մասնագիտության, ուսուցման ձևի (առկա, հեռակա) փոփոխությունը կամ այլ բուհում կրթությունը շարունակելն է:
ԱՇԽԱՏԱՆՔԻ ՆՈՐ ՀՆԱՐԱՎՈՐՈՒԹՅՈՒՆ ԵՊՀ ՈՒՍԱՆՈՂՆԵՐԻ ՀԱՄԱՐ
ԵՊՀ-ի և «Քեյ-Փի-Էմ-Ջի Արմենիա» ընկերության միջև համագործակցության շրջանակում համալսարանի եվրոպական ուսումնասիրությունների կենտրոնում անցկացվել է դասընթացների շարք: